четвъртък, 20 септември 2012 г.

Кофеинът през бременността

Един въпрос, който вълнува много бъдещи мами - "До колко кафета на ден мога да пия". Някои доктори казват, че по 1-2 кафета на ден през бременността спокойно могат да се пият. Други казват, че щом организмът е свикнал на 4-5, не пречи ако продължаваме да пием същото количество. А трети дори назовават точното количество - "до 200 мг кофеин на ден".
Разбира се, че за всяка бременна количеството е различно. Някои от бъдещите майки дори през бременността тотално спират приема на кафе поради гадене, отвращение от аромата му и различни други причини. А за тези, които продължават да се наслаждават на аромата, вкуса и ефекта от кафето, дори през бременността си, и не са сигурни доколко то може да повлияе върху нея, с тази статия ще се опитам да им го разясня.

Всъщност преди това май трябва да разясня за кое точно ще говорим - за кофеина или за кафето. Само че всеки от нас ги обвързва по такъв неразделен начин двете, чак аз се чудя как да ги разделя :)

В процеса на проучване за написването на тази статия открих мнения, изследвания и анализи леко противоречиви и объркващи, поне за мен. Както всички знаем кофеин се съдържа не само в кафето - кофеин има в множество храни, напитки и дори медикаменти, които сме свикнали да употребяваме в ежедневието. Определянето на количество от 200 мг кофеин на ден всъщност не ни ограничава само в броя на кафетата, които пием. То ни кара да се замисляме също и колко шоколадчета изядохме днес и освен кафето пихме ли чай? А за лошото главоболие, което ни мъчи от сутринта, не взехме ли едно болкоуспокояващо? А дали беше само едно? Ами ако днес съм се предозирала с кофеин?!



По принцип препоръките към бременните жени и тези, които планират бременност, е да не употребяват повече от 200 мг кофеин на ден. Това количество се съдържа в около 340 мл от черната ободряваща напитка. Количеството кофеин варира в различните продукти, дори когато са от една група. Съдържанието на кофеин в кафето и чая е различно и зависи от редица фактори. Например, колкото е по-висока температурата на водата, толкова повече кофеин се екстрахира от зърната или листенцата. Еспресото съдържа повече кофеин от варено кафе. Съдържанието на кофеин зависи и от времето, което водата е прекарала в контакт с кафените зърна или чаените листенца.
Колкото по-продължителен е контактът, толкова повече кофеин се екстрахира. Важни са видът на чая или кафето, къде е отгледан, и начинът на изпичане на кафето или нарязването на чая. Колкото по-тъмно е изпеченото кафе, толкова по-ниско е съдържанието на кофеин. При чая връхчетата на растението съдържат повече кофеин, отколкото големите листа.
В крайна сметка обаче една чашка еспресо (30 мл) съдържа практически същото количество кофеин, както една чаена чаша (150 мл) ,,Пикуик”. Така че едно капучино няма да ви даде повече кофеин от чаша хубав чай. Нескафето обаче съдържа два пъти по-малко кофеин от филтрираното кафе.

Медикаменти, които най-вероятно съдържат кофеин, са: обезболяващите, обичайните средства, взимани при простуда, лекарства, изписвани при мигрена, при терапия на съня. По принцип бъдещите майки, както и жените планиращи бременност, следва да се допитват до лекаря си при вземане на лекарства. Приемът на медикаменти, съдържащи кофеин, не бива да се предприема без консултация със специалист.

Някои натурални продукти, включвани в състава на хранителни добавки и други продукти, също съдържат кафе. В тази група попадат: гуарана, йерба мейт, кола и зеленият чай. Съдържанието на кофеин в тези продукти варира и може да се равнява на количество между 1-8 чаши кафе. С цел безопасност на бременността се препоръчва бъдещите майки да избягват билковите продукти въобще.

Кофеинът е стимулант, който ободрява. Има свойството леко да въздейства върху кръвното налягане и сърдечната честота и количеството урина, което си отделя. През бременността кофеинът преминава през плацентата и достига до плода. Съществен негативен ефект нанася върху функциите на плацентата, като ограничава кръвопотока в нея, което е в съществена вреда за развиващия се организъм. (следва продължение)

Източници: http://www.myuniversals.com, http://www.dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар