петък, 19 октомври 2012 г.

Кофеинът през бременността - Втора част

(продължение към статията "Кофеинът през бременността")

Умерената консумация на кофеин вероятно не въздейства върху репродуктивните способности на жената. Такава връзка не се открива при изследваната консумация до 300 мг на ден, но при някои се споменава, че високата консумация - над 500 мг на ден, се отразява негативно на фертилитета на жената.

При едно изследване се докладва, че ежедневната консумация на около 100 мг кофеин в минимална степен рефлектира върху теглото на новороденото. При други обаче този ефект се документира при повече от 300 мг кофеин дневно. При трети въобще не се установява връзка между теглото на новороденото и консумацията на съставката. Новородените на жени, които консумират повече от 500 мг кофеин на ден имат по-учестено дишане и пулс, както и спят по-малко в първите дни сред раждането.

Малко количество от консумирания кофеин попада в кърмата, поради което кърмещите жени следва да следят колко кафе пият. Бебетата на кърмещите, които употребяват по 2-3 чаши кафе на ден, са по-раздразнителни и имат проблеми със съня.



И нека сега да се върнем към въпроса, който ни вълнува - кафето и влиянието му върху самата бременност.
След проведено изследване през 2005г. 55,4% от жените са отговорили, че не са пили кафе по време на бременността, докато 31,4% са пили половин до 3 чаши дневно, 13%  са пили над 3 чаши кафе дневно, а 3,4% - 8 или повече чаши на ден. След обработване на данните изследователите стигнали до извода, че при жените, които са пили от половин до 3 чаши кафе на ден, риска от мъртво раждане е увеличен с 3%; при тези, които са консумирали 4 до 7 чаши - с 33%. При жените, които са пили 8 или повече чаши кафе (т.е. повече от 500 мг кофеин на ден), рискът от спонтанен аборт или от мъртво раждане е увеличен с 59%. Изследователите не са намерили никаква връзка между консумацията на чай и кока-кола и мъртвото раждане, предполагайки, че кофеинът, който се съдържа в кафето, чая и кока-колата, не е причина за мъртвото раждане. Кафето обаче съдържа още редица химични съединения, отбелязват учените.

Изследване от 2008 г. показва, че жените приемащи 200 мг и повече кофеин дневно са два пъти по-застрашени от загуба на плода, в сравнение с жените, които избягват съставката - съответно 25% на 12,5%.
Друго изследване, проведено същата година, не намира подобна зависимост. Според резултатите от него количество между 200-350 мг кофеин на ден не носят рискове (това количество кофеин се смята, че отговаря на обичайната консумация на кафе за деня).

Колкото и изследвания да се правят, както всяко нещо, винаги ще има такова, което доказва и друго - което отхвърля твърденията на първото изследване. Какво да правим ние като едни бъдещи и настоящи майки по отношение на приема на кафе (респ. кофеин) по време на бременността, е наш личен избор. Неслучайна е приказката, че всичко е Божа работа. Не е случайно и твърдението, че човешкия организъм е толкова висша и сложна система, че понякога и докторите не могат да обяснят нейното поведение. Още в първата част на тази тема споменах, че някои бъдещи майки започват да се дразнят от аромата и вкуса на кафето и сами избират да спрат консумацията му докато са бременни. А може би има защо нашият организъм сам да направи този избор.

Източници: http://www.dnes.bg, http://www.zdrave.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар