четвъртък, 2 август 2012 г.

Без какво не можем - без работа или без деца?

Така, вече имаме нова тема за размисъл!
Наскоро попитах приятелите си без какво не можем да живеем - без ток или без вода. Сега питането ми е насочено по-скоро към приятелките, но това естествено не означава, че не могат и половинките им да се включат. Без какво не можем - без работа или без деца?
Защо този странен въпрос? Заради поредната безмислица на работодатели от частния сектор, които карали служителите им - жени да подписват декларация, че не са бременни и нямат намерение скоро да забременяват. АБСУРД!!! Ами ето им още една идейка - декларация за мъжете, че скоро няма да стават бащи и няма да си ползват даденото им от държавата право на бащинство!

Как може в държава, в която местното население намалява с всяка изминала година, в която дори е нормално да се шегуваш, че единственото ти спасение е изходът на аерогарата, в нашата мила страна за пореден път да се позволяват да се вършат такива безумици?!

"19 % от бременните жени са били уволнени от работодателите си, при съобщаване на новината, че ще стават майки, а на 20 % от майките им се е наложило да спрат да кърмят, защото са се върнали на работа. Това сочат данни на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене в България." (източник http://www.novini.bg) Защо не се изнесе и процента на неработещите майки с повече от 2 деца, които раждат само, за да получават помощи от държавата? Защото тези майки никога не са влизали в онези 20 процента или дори в 19-те - на уволнените и как да влязат, като никога не са били назначавани на работа.

И ще ми казват, че едва ли не ние сме си виновни, защото не сме си знаели правата, че вместо към интернет, трябвало да се обръщаме към социалните институции. Съгласна съм, че интернет не е най-доброто място за справяне с нашите социални проблеми, но съгласете се, че интернет е мястото с най-много и леснодостъпна информация, до която можем да се доберем. На един клик разстояние ни е Кодекса на труда. До колко можем сами да го разтълкуваме и дали в случая наистина нямаме нуждата да се обърнем към някоя организация или синдикат, мисля че всяка здравомислеща глава може сама да го прецени. 

Тук идва въпросът колко от нас могат сами да направят тази преценка и колко ще се подведат да разпишат горепосочената декларация. Тук идва и моят въпрос - вие четете ли под какво се разписвате? И освен да го четете, разбирате ли го? Бъдете внимателни, бъдещи майки, за да не се окаже накрая, че сте си продали нероденото детенце!


Няма коментари:

Публикуване на коментар