четвъртък, 19 юли 2012 г.

Специалистът по бременности

Ако се чудите за какво си говорят момичетата, когато излязат на кафе (изключвам мъже, ПМС, дрехи, обувки, аксесоари и др.), всяка уважаваща себе си млада дама обсъжда със своята приятелка и не кого/какво да е, а именно - своя гинеколог.
За някои от нас има значение дали той е мъж или - жена. За други - дали е внимателен и ти отделя достатъчно време на прегледа или гледа да те претупа, без да се заинтересува от здравния ти статус. Ако предписаното от него лечение не ти е помогнало, това повод ли е да го смениш?

Не малко са въпросителните, които изникват покрай избора на гинеколог, защото знаем, че той не е като всички други лекари, при които ходим и смяната му може да коства не малко притеснения и на нас самите. Още по-специален става този момент, когато сме решили да имаме бебе - въпросителните стават все повече, обратно пропорционални на броя на подходящите за нас специалисти в тази област. Изборът е труден, затова сега ще се опитам да помогна, като ви запозная с най-често избираните специалисти при наблюдаване протичането на една бременност.


Снимка: novinite.bg
Ако искаме лекарят ни да се справя с всички аспекти на бременността, раждането и следродовия период - от обичайните състояния до най-заплетените усложнения, то тогава ние имаме нужда от акушер-гинеколог. Акушер-гинекологът може да се грижи и за здравните женски нужди извън бременността (намазки, преглед на гърдите и др;), като някои предлагат и общи медицински грижи и могат да изпълняват и ролята на личен лекар. Ако бременността е високорискова (за високорискова обикновено се смята бременността на бъдеща майка, която е имала пробелми при предишна бременност; има заболяване като диабет, високо кръвно налягане, автоимунно заболяване или сърдечна болест; наличие на Rh несъвместимост или генетичен проблем) най-вероятно пак ще потърсим услугите на акушер-гинеколог и дори на още по-тесен специалист - експерт в областта на рисковите бременности и на ембрионалната медицина. Ако харесваме, уважаваме и се чувстваме удобно с акушер-гинеколога, при когото редовно се преглеждаме, няма причина да го сменяме, като забременеем. Ако обаче, нямаме постоянен такъв или имаме колебания относно досегашния си лекар, бременността е добър повод да се огледаме за друг.

Както общопрактикуващият лекар преди години, така и днешният семеен лекар (джипи) полага медицински грижи за цялото семейство. За разлика от гинеколога, който е специализирал само женска репродуктивност и обща медицина, джипито е специализирал акушерство и педиатрия, след като е получил докторска степен. Ако се спрем на семеен лекар, той ще бъде нашия специалист по вътрешни болести, акушер-гинеколог и, когато му дойде времето - педиатър. В идеалния случай семейният лекар познава цялото семейство и начина му на живот, интересува се от всички аспекти на нашето здраве, а не само от бременността, на която ше гледа като на нормална част от живота. При поява на усложнения, семейният лекар или се консултира със специалист, или сам се занимава с нашия случай.

Ако търсим професионалист, който да гледа на нас преди всичко като на човек и едва след това - като на пациентка, който ще отдели допълнително време, за да поговорим за нашите чувства и проблеми, който е ориентиран към "естественото" при раждането, тогава подходящият за нас избор е сестрата акушерка. Макар да е професионалист, най-вероятно тя ще гледа на бременността като на човешко състояние, а не като медицинско. Тя е отлично обучена да полага грижи за жени с нискорискова бременност и да асистира при неусложнени раждания. В някои случаи е способна да окаже рутинна гинекологична помощ, а понякога да се погрижи и за новороденото. Тя работи в болница, в родилен дом и в екстремни случаи изражда бебета в домашни условия. Обикновено има право да препоръча обезболяващи медикаменти без рецепта, но е малко вероятно раждане, асистирано от акушерка, да налага необходимост от лекарства или рутинни медицински интервенции. Проучванията показват, че когато бременността не е рискова, раждането, асистирано от акушерка, е толкова безопасно, колкото и асистираното от лекар.

Кой от посочените ще бъде Вашият лекар, трябва да изберете сами. Естествено, най-хубаво е, ако той притежава качества, които обединяват и трите изброени специалисти, но както казах и в началото - колкото повече стават въпросителните, толкова по-малко специалисти могат да отговорят на тях. А вие как избрахте Вашия лекар?

Източници: "Какво те чака, когато чакаш дете" - от Хайди Мъркоф, Арлийн Айзенберг и Санди Хатауей

Няма коментари:

Публикуване на коментар