понеделник, 21 май 2012 г.

Честит празник, Елена!!!

21 май е празник в памет на римския император Константин Велики и неговата майка Елена. По време на царуването на Константин се налага християнството като официална религия с Миланския едикт от 313 г. Денят е свързан с годишнината от смъртта на Константин Велики (около 280-337).
21 май е празник за всички, носещи имената Константин, Елена и техните производни.
21 май е празник на моя роден град - Елена.

Има много легенди за град Елена, но една от най-интересните е за двама млади влюбени. В нея се разказва, че в девствените вековни гори на Еленския балкан се извивала пътека, по която минала щастлива младоженска двойка - девойката се казвала Елена, а момъкът Самуил. Разбойници нападнали сватбата на мястото, където сега е град Елена. Похитителят не намерил път към сърцето на девойката и тя паднала убита при Конашкия мост. Погребана е в местността “Кръста”, превърната после в черковище. Самуил бил посечен на края на града и местността била назована "Самуилец". От скръб по своята рожба родителите се заселили тук и основали селото, на което Елена с живота си дарила своето име.
21 май е празник и на всички кореняци еленчани и на онези, които го обичат просто, защото е такова - китно старопланинско градче, сгушено в полите на Балкана, запазило в сърцето си старите еленски обичаи и завладяващо младо и старо с красотата и духът, които притежава.
Честит празник и на онези от Вас, които са далеч от него, които с гордо вдигната глава не се срамуват да се нарекат еленчани и които жадуват за онзи празничен ден, когато ще видят табелата Елена на влизане в града.
Честит празник, Елена!!!

Снимка Ст. Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар